Inflation: Hvad betyder det og hvorfor snakker alle om det?

Af FinansTeam

Har du også bidt mærke i at der bliver snakket ualmindeligt meget om inflation i disse dage? Det er næsten ikke til at åbne et nyhedsmedie eller tænde for nyhederne i dag, uden at blive præsenteret for ordet inflation eller dagens inflationstal og det er der en ganske god grund til.

Inflationen i Danmark kan nemlig påvirke dig og din økonomi på flere forskellige måder. Hvis du har investeret penge i f.eks. aktier og værdipapirer, vil du ved en høj inflation opleve, at dine investeringer mister noget af deres værdi. Dine aktier falder altså i værdi. Dine kontanter, altså de penge du har stående på en konto, vil også miste værdi, hvis du har dem stående på en konto, hvor inflationen er højere end renten. Hvilket vil være tilfældet i langt de fleste tilfælde i øjeblikket.

Helt lavpraktisk, vil du med stigende inflation opleve, at det bliver dyrere for dig at, købe produkter og varer. Det bliver altså dyrere for dig at, gå ned i din lokale dagligvarebutik og handle ind til aftensmaden.
Det samme gør sig også gældende i forhold til køb af bolig. Netop da det bliver dyrere at købe bolig, når der er inflation i økonomien.

I 2022 har der været en rekordstigning af forbrugerpriserne. Især el, fødevarer, gas og brændstof er steget meget. Faktisk er de varegrupper steget med hele 16,2%.

Inflation er altså en betegnelse for at, samfundet oplever en vedvarende i stigning i det generelle prisniveau. Hvilket betyder at man kan købe mindre vare/tjeneste for det samme antal kroner. Derved bliver pengene mindre værd i samfundet.

Hvad inflationen betyder for dig

Hvis vi skal lave et ganske simpelt eksempel på, hvad inflationen betyder for et helt almindeligt madbudget, så betyder det, at hvis en vare kostede 100 kr. tidligere, vil den nu være steget til 116,2 kr. Fordi inflationen er på 16,2%. 

Det betyder at, hvis dit madbudget er 4.000kr pr. måned, vil det nu kræve, for præcis de samme varer, at dit madbudget stiger til 4.648 kr. pr. måned. Det betyder altså at, du hver måned skal give 648 kr. mere, for præcis de samme varer. Det betyder at du vil bruge 7.776 kr. mere om året på mad. Uden at du ville få mere end du plejer. Hvis ikke du har plads til at, dit madbudget skal stige, kræver det altså at du skærer ned for dit forbrug. 

Der er altså en ret god grund til at, der lige nu bliver talt så meget om stigende i inflation i Danmark.

Når Nationalbanken hæver renten

I et forsøg på at tøjle inflationen, kan Nationalbanken ligeledes hæve renten. Hvis der er udsigt til at, inflationen vil blive højere end ønsket, kan Nationalbanken sætte renten op, netop for at dæmpe den økonomiske aktivitet. Omvendt kan Nationalbanken også sætte renten ned, hvis inflationen ser ud til at, blive lavere end ønsket. En lav og stabil inflation på omkring 2%, er det man ofte ønsker.

Nationalbanken, bruger altså renten til at kontrollere inflationen. Hvis Nationalbanken hæver renten i en tid med høj inflation, vil den økonomiske aktivitet, typisk også dæmpes, og det kan gøre at inflationen holdes under kontrol.

Renten er altså kort fortalt, prisen for at låne penge. Når renten stiger, bliver det dyrere at have lån, mens det bliver mere attraktivt at spare penge op.

Det betyder for dig der har realkreditlån at, den stigende rente vil medføre at kursen falder.

Dermed falder også den restgæld eller obligationsgæld, som du skylder på dit nuværende lån. I tider med høje renter, kan det i nogen tilfælde være en økonomisk fordel at, oplægge dit lån, da du kan her spare den forskel der er mellem kursen på dit nuværende realkreditlån og kursen på det nye realkreditlån og altså skære noget af din restgæld af. 

Guides

AdobeStock_312263766 2 (1)

Gode råd når du skal købe bolig

Den store boliglån-guide: hvad er forskellen på de forskellige lån?

Kan man samle forbrugslån?

Bliv ringet op

Skriv dig op her, så ringer en af vores dygtige rådgivere til dig. Det er helt gratis og uforpligtende.

Boligpris – og realkreditovervågning

Du kender altid din boligpris og går aldrig glip af en omlægning

Økonomisk gennemgang

Vi laver den bedste økonomisk gennemgang af din økonomi

Gennemgang af lån

Vi gennemgår alle dine lån og ser på dine muligheder

Boligrådgivning

Eksperter i at gennemgå økonomien i din bolig

Køberrådgivning

Skal du købe bolig, er vi eksperter til at hjælpe dig