Har du svært ved at forstå din lønseddel? I denne guide hjælper vi dig med at forstå, de mange forskellige udtryk der er på lønsedlen hver måned.
Først til det helt overordnet
Helt overordnet, så er din lønseddel en slags kvittering, for den løn du får udbetalt. På din lønseddel skal der altid stå dit navn, adresse, CPR-nummer og lønperioden. Desuden skal virksomhedens navn, deres adresse, CVR-nummer og ligeledes lønsedlens dato står.
Og nu til de hyppigste begreber på lønsedlen
AM-bidrag er en forkortelse for arbejdsmarkedsbidrag og er en skat på 8 % af din løn, som der betales til SKAT. På din lønseddel, kan du se det beløb som du bliver trukket de 8 % af og hvilket beløb AM-bidraget udgør.
A-skat betales af det beløb der er tilbage når du minusser, dit eget betalte pensionsbidrag, ATP, AM-bidrag og dit personlige fradrag med din grundløn. På din lønseddel kan du både se, hvilket beløb du bliver trukket i skat og hvor mange procent af din løn, som du betaler i skat.
ATP-bidrag står for Arbejdsmarkedets tillægspension og er en lovpligtig pensionsopsparing, som er skabt for at sikre, at vi alle får et tillæg til folkepensionen. Indbetalingen til ATP består af 2/3 bidrag fra virksomheden og 1/3 bidrag fra dig som ansat. Din andel bliver trukket direkte fra din løn og den fremgår på din lønseddel.
Brutto og Netto. På din lønseddel står der ofte et beløb for din bruttoløn og et beløb for din nettoløn. Bruttoløn er din løn FØR skat. Nettoløn er din løn EFTER skat.
Et lille husketip, hvis du har svært ved at huske hvad der er hvad af de to begreber, så gav min matematiklærer mig, for efterhånden mange år siden, det tip at, Netto er det beløb, du kan gå ned og handle for i Netto 🙂
Disponibel dato/Disp. Er den dato, din løn skal være til rådighed på din konto.
Fradrag. Hver måned har du et personligt fradrag, som du ikke skal betale Skat af. Det er SKAT der beregner dit fradrag. Det gør de på et grundlag af de oplysninger de får automatisk og de oplysninger du har indtastet på din forskudsopgørelse.
Du kan få fradrag for mange forskellige ting. Herunder fx udgifter til a-kasse, fagforening, kørselsfradrag og renteudgifter. Du kan selv logge ind på skat.dk og se samt rette dit personlige fradrag.